Legenda o streličarima “Cekina”

Legenda o streličarima “Cekina”

Bilo je to jako davno, tako davno da se toga više nitko niti ne sjeća…
Legenda govori da su u slobodnom i kraljevskom gradu Varaždinu, nekada davno, još tamo u pretprošlom stoljeću osnovali streličarski klub.
Neprovjereni izvori govore o raznim datumima, te one tamo godine, pa onda one druge, ne te, na koju vi mislite, znate one….
No, postoji jedan stari čovjek koji se navodno svega sjeća pa on zbori ovako:
U gradu na Dravi 26. listopada 1861. godine utemeljeno je „Društvo strijelcah z rilcem“ i to je prvo osnovano streličarsko društvo na prostorima juga Europe koje je nažalost prestalo djelovati 1941. godine…..
Ali, ne gubi se trag veselom društvu osnovanom sto dvanaest godina kasnije…
Bilo je to 11.11.1973. godine, nedjelja, prostori Gradske streljane, sakupila se hrabra družba od četrdesetak čudnih likova koji su htjeli osnovati streličarski klub. I uspjeli su u tome. Udareni su temelji najboljeg kluba na ovim prostorima, jedinog kluba koji je u svojim redovima imao čovjeka koji se natjecao na najvažnijem natjecanju na svijetu, na Olimpijadi.
Nije to bilo natjecanje kojeg organizira kralj da bi našao muža za svoju kći….
Makar, i tu bi ovi iz kluba pobijedili.
Na Olimpijadi 1980. godine nastupio je Zoran Matković jedini olimpijac sa područja lijepe naše koji je na tom natjecanju gađao lukom i strijelom. Kasnije je proglašen Vitezom od Moskovske strijele.
Članovi vesele družbe su i istinski vitezovi koji su svoju hrabrost pokazali na pravom bojištu, a danas osvajaju medalje u gađanju lukom i strijelom.
Koliko je ovaj klub imao prvaka države, vice prvaka/inja svijeta, europskih rekordera/ki i prvaka/inja???
To se ne broji, to broje još samo oni koji se ne usude preskočiti plot i pogledati kako gađaju u susjedstvu, bližem, a i širem. :)