1. europski juniorski kup – Reggio Calabria ITA 17. do 23. svibnja 2010.

Matea Kolarek

I dok se uzbuđenja s 1. svjetskog kupa u Poreču nisu još ni stišala, u talijanskom gradu Reggio Calabria ovog tjedna održava se 1. europski juniorski kup sezone 2010.
Promjena sustava streličarskih natjecanja prihvaćena od Svjetske streličarske federacije na zadnjem Kongresu FITE u Koreji uvođenjem set sustava natjecanja (koji se po prvi puta odvio u Poreču u svibnju) pokazala se kao pun pogodak, a eliminacijski mečevi dobili su na neizvjesnosti i zanimljivosti. I u Reggio Calabriji natjecanja će se odvijati uz primjenu setova.

Dodatna vrijednost turnira u Reggio Calabriji je zadnja prilika za ostvarenje kontinentalne kvote za nastup na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru u kolovozu ove godine. Kvalifikacijski turnir održat će se 20. svibnja kvalifikacijama na 70m (2x70m), uz eliminacije sa set sustavom natjecanja – na 70m. Prvoplasirane dvije nacije ostvarit će kvotu za svoju zemlju za nastup na OI mladih.

U muškoj konkurenciji za prva dva mjesta borit će se Hrvatska (Antonio Damiš), Danska, Estonija, Gruzija, Irska, Rumunjska, Srbija, Švedska, Belgija, Njemačka, Finska i Turska dok će u ženskoj konkurenciji protivnici biti Danska, Estonija, Grčka, Švedska, Velika Britanija, Slovenija i Švicarska.
Nastupaju samo natjecatelji u zakrivljenom luku rođeni između 1. siječnja 1992. i 31. prosinca 1993. godine.
Hrvatsku će na natjecanju pod vodstvom 3 trenera (g. Damir Kolarek, g. Igor Orlić i g. Dubravko Buden) predstavljati 8 streličara:
– Antonio Damiš, Adriano Baćac i Vedran Orlić – kadeti u zakrivljenom luku
– Vavro Mario, Anđelo Šuvak i Domagoj Buden – kadeti u složenom luku
– Maja Orlić – kadetkinja u složenom luku i
– Matea Kolarek – juniorka u složenom luku.

Naši predstavnici otputovali su danas za Reggio Calabriju gdje će se sutra održati službeni trening, pregled opreme i otvaranje natjecanja, kvalifikacije su na rasporedu u srijedu 19. svibnja, kvalifikacijski turnir za izborenje kvota za OI mladih na rasporedu je u četvrtak 20. svibnja, eliminacije uključivo polufinala odvijat će se u petak 21. svibnja dok će se finalne borbe za medalje odviti u subotu 22. svibnja.